Bocian czarny. Ściśle chroniony ptak wędrowny

Bocian czarny to duży ptak, który zamieszkuje Eurazję. W Polsce można go spotkać prawie wszędzie, nawet na terenach górsich. Jest ptakiem, który prowadzi wędrowny tryb życia.

Zimą przenosi się do Afryki oraz południowej Azji. Bocian czarny objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Ptak ten wyrożnia się czarnym upierzeniem z metalicznym połyskiem.

Jednak jego pierś oraz brzuch są białe. Dorosłe osobniki cechują się czerwonymi dziobami, nogami oraz skórą wokół oczu. Z kolei u młodych bocianów te części są bladoróżowe i zielonoszare.

Bocian czarny swoją wielkością dorównuje bocianowi białemu. Jest to ptak mniejszy od żurawia, ale większy od czapli. Bocian czarny jest ptakiem leśnym.

Chętnie osiedla się na starych, podmokłych drzewostanach. Do zamieszkania wybiera obszary w obrębie wód oraz bagien. Bocian zamieszkuje także w górskich lasach.

To właśnie w pobliżu wody najczęściej dochodzi do lęgu. Bocian czarny jest przeciwnikiem otwartych przestrzeni.

Post Author: Janek