Cukier w diecie

Specjaliści od żywienia po przeprowadzeniu dużej liczby testów, eksperymentów, obserwacji ocenili, że cukier jest bardzo groźnym czynnikiem dla zdrowia. Znajduje się w niezliczonej ilości produktów pod różnymi postaciami. Najczęściej nie wiemy jako konsumenci ile go przyswajamy zjadając owocowy jogurt czy wypijając kupiony w sklepie sok.

Wiele się mówi o tym, by dokładnie czytać etykiety na produktach, ale w praktyce robią to tylko nieliczne osoby. Wczytani w skład produktu są najczęściej alergicy uczuleni na pewne składniki pokarmowe oraz ci, którzy chcą się świadomie odżywiać. Naukowcy udowodnili, że spożywany w nadmiernej ilości doprowadza do podwyższenia ciśnienia krwi, które jest powodem chorób układu krążenia.

Najgorsze są cukry w wysokoprzetworzonej żywności, dlatego warto z niej całkowicie zrezygnować. A potrzebny organizmowi cukier dostarczać w postaci naturalnej fruktozy. Znaleźć ją można w owocach i warzywach, które są zalecane przez dietetyków w każdej zdrowej diecie.

Post Author: Janek