Jak komponować posiłki zimą

O każdej porze roku dieta wymaga szczególnego spojrzenia na składniki, z których ją komponujemy.

Warunkowane sezonowością posiłki pozwalają na dostarczenie organizmowi najpotrzebniejszych w danym momencie elementów odżywczych.

Zima to szczególny czas, kiedy to procesy metaboliczne w naszym organizmie zachodzą wolniej, my sami rozleniwiamy się nieco, jesteśmy mniej aktywni i narażeni na wiele infekcji.

Potrzebujemy ciepła i wzmocnienia odporności a tego właśnie mogą dostarczyć dobre energetyczne posiłki zimowe.

Pożywne i rozgrzewające powinny być wzbogacane sezonowymi warzywami kapustnymi i korzeniowymi oraz owocami.

Dobrze jest wykorzystać przetwory domowe z letnich owoców, kiszone ogórki i kapustę bogate w witaminę C, jeść dużo ryb w każdej postaci, chude mięso zawierające niezbędne witaminy z grupy B i nie zapominać o energetycznych kaszach i pieczywie pełnoziarnistym.

Pełnowartościowe posiłki warto jadać regularnie, żeby cały czas dawać organizmowi potrzebną porcję energii.

Dieta / przez

Post Author: Janek