Jastrząb zwyczajny, czyli ptak pod ścisłą ochroną

Jastrząb zwyczajny jest dużym ptakiem drapieżnym. Zamieszkuje tereny Europy, Azji, Afryki Północnej oraz Ameryki Północnej.

Jest to zwierzę prowadzące osiadły tryb życia, ale poza okresem lęgowym staje się ptakiem koczującym. W Polsce jest raczej nielicznym gatunkiem.

Jastrzębia można spotkać w całej Polsce, nawet w górach. Jastrząb charakteryzuje się szaropopielatym ubarwieniem ciała oraz wyrazistymi, falistymi prążkami.

Nad okiem widnieje szeroka, biała brew. Jego głowa wyróżnia się specyficznym profilem.

Zagięty dziób skierowany jest ku przodowi. Krótkie, ale szerokie skrzydła oraz długi ogon sprawiają, że jastrząb jest wyjątkowo sprawny w locie.

Młode osobniki cechują się barziej brązową barwą na wierzchu ciała. U małych jastrzębi nie występują faliste prążki, ale plamki w kształcie kropel.

Ich końce piór przybierają jasną barwę. Natomiast cała sylwetka, charaterystyczna brew nad okiem oraz kolor tęczówki są takie same jak u dorosłych osobników.

Post Author: Janek