Wzmacniamy organizm jesienią

Dla zachowania odporności a tym samym dobrego zdrowia zadbać należy o wzbogacenie jesiennej diety. Coraz chłodniejsze dni powodują, że na stołach królują wyśmienite zupy zrobione na bazie pomidorów czy dyni. Stanowią one wstęp do wprowadzenia tzw.

posiłków rozgrzewających, które są dobrą ochroną przed chorobami. To właśnie ze względu na utrzymanie dobrej formy sięgamy po sezonowe warzywa dostarczające potrzebnych nam witamin i minerałów. A jesienią jest ich obfitość i można je spożywać na surowo, gotowane lub parzone.

Często już w tym czasie, żeby wzbogacić dietę możemy wykorzystywać także przetwory przygotowane latem. Te skarby zamknięte w słoikach będą doskonałym źródłem energii dla organizmu. Samo odżywianie nie wystarczy, byśmy byli zdrowi, warto też zadbać o aktywność fizyczną.

Jesienna aura nie zawsze jej sprzyja, ale wskazane są choćby krótkie spacery odbywane nawet w mniej pogodne dni. Świadome i mądre stosowanie reguł zdrowego stylu życia zapewne przyniesie pozytywne efekty zdrowotne.

Dieta / przez

Post Author: Janek