Zając bielak

Zając bielak to ssak, który zamieszkuje w większości północne obszary Europy oraz Azji. Ten ssak z rodziny zającowatych objęty jest ścisłą ochroną. Jego cechą charakterystyczną jest okresowe zmienianie ubarwienia. Jedynie zimą sierść zająca bielaka jest całkowicie biała. Latem, na grzbiecie widnieją brązowoszare lub czerwonobrązowe cętki. Końce uszu przybierają czarną barwę. Ogon jest biały tylko w dolnej połowie, w górnej zaś ma barwę brązową.

Jego mocno owłosione i długie palce stóp są idealnie dostosowane do biegania po śniegu. Zając bielak dnie spędza na czuwaniu i ukrywaniu się w zaroślach. Z kolei w nocy, wyrusza na żerowanie. Żywi się zieloną roślinnością, grzybami oraz jagodami. Zimą zmienia swoją dietę na korzenie, korę drzew i inne rośliny. Musi uważać, by nie zostać zaatakowany przez rysia, pieśca czy sowę śnieżną. Młode bielaki rodzą się od razu z otwartymi oczami.

Już od pierwszych chwil swojego życia są wyjątkowo ruchliwe, a po 10 dniach wyruszają na samodzielny żer.

Post Author: Janek